Egy royal icing honlapról vettem az ötletet, hogy halloween tököket gyártsak, de mivel még mindig ódzkodom a nyers tojástól, így nem royal icingből, hanem habcsókból készítettem inkább el, amit legalább "ki lehet sütni" a sütőben.
2 tojást szétválasztottam, és a sárgákat egyesével eltettem egy-egy csészében, mert ma másik kétfajta sütit készítettem, abba úgyis kellettek.
2 tojás fehérjét, 10 dkg átszitált porcukrot, s egy külön tálban 2,5 dkg átszitált porcukrot+2,5 dkg étkezési keményítőt, valamint ételfestéket készítettem elő.
Már az nehéz volt, hogy csomómentesítsem a porcukrot, órákig szitálgattam, mígnem hirtelen ötlettől vezérelve fogtam, betettem chopperbe, megmixeltem, és végre a maradék mennyiség ripszropsz összejött. Na, a jövőben szitáljon a fene!


Na, ezután jött a rémálom! Nincs egy normális módszerem a nyomózsákozásra, mindig minden ragacsos lesz, a könyökömön is lé folyik, brrrrrrrr. Mindenesetre, hogy ne kelljen elmosni a zsákot, nagy nehezen egy nejlonba kanalaztam a masszát. Úgy ragadt, mint a nyavalya, mondtam is a magamét. A zacskót aztán betettem egy nyomózsákba, elől kihúztam a csücskét, levágtam, és rátettem egy csillagcsőrt.
Sütőt előmelegítettem 100 fokra, nagy tepsibe sütőpapírt tettem.
Szépen nyomtam a tököket, amíg a zacskó valahol nem kezdte megadni magát. Innentől orrán-száján jött, alig vártam, hogy végezzek! :)) Azután nagy nehezen a zöld masszával szárat, szemet, orrot, szájat pöttyöztem, amihez egy japán evőpálcikát használtam.
Ez a mennyiség épp 1 tepsi.
100 fokos sütőben, légkeverésen, 90 percet szárítottam, de félóránként kinyitottam, hogy kijöjjön a gőz. Szerintem 1 óra is elég lett volna, valahol meg 3 órát írtak, úgyhogy én a felénél leálltam. Annál is inkább, mert eddigre kipihente magát a linzertésztám a hűtőben és bekívánkozott a sütőbe.
Lettek nagyobbak és egészen kicsik is, s a színük sokkal jobb, mint a képen, de valamiért nem sikerült róluk rendes képet készítenem.
Állagra isteni, ropogós, és sajnos eteti magát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése