a gasztronómia szerelmesétől a gasztronómiával kacérkodóknak
szerző minden jogot fenntart magának

2010. augusztus 4., szerda

Mogyorós keksz / kifli


Nagyobbik lányom folyton a mákos kiflikéket kéri, ma is kikereste a szakácskönyvből, megmutatta, hogy "Anya, ezt már nagyon régen ettem, ilyet süssél!". Mák nem volt itthon, ám volt a receptkönyvben pár oldallal utána egy ilyen mogyorós keksz, amit némi módosítással megsütöttem. Sajnos nem volt itthon mogyoróm, diót nem volt kedvem törni, úgyhogy ma dejóval készültek a sütik. A próbát kiállták, a gyerekek csak úgy tömik magukba.

100 g őrölt mogyoró/dejó/dió (ami otthon van éppen)
250 g finomliszt
1 csipet só
1 tojás sárgája
1 tojás fehérje kenéshez
200 dkg vaj
125 g cukor
1 vaníliás cukor

A darált mogyorót a liszttel, sóval összekeverjük.
A másik edényben a vajat a tojás sárgájával és a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzá adva a száraz összetevőket, cipót gyúrunk belőle, amit 1 órán át a hűtőben pihentetünk.

A tésztából kiflikék és formák is szaggathatók, habár elég ragadós-törős a tészta, tehát egyszerű formákat használjunk inkább.

Ha kiflik készülnek, akkor vastag rudat kell sodorni a tésztából, amelyből 1-2 cm szeleteket vágva, kifliket kell megformálni.

Ha formák készülnek, akkor a tésztát alaposan ki kell nyújtani, szaggatni, tepsire tenni, tojásfehérjével megkenni és tetejére mogyorót, diót, mandulát tenni.

180 C-ra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt sül meg. Először még puha, várni kell, hogy a sütőlemezen hűljön ki.

Később a kekszeket olvasztott csokival, egyébbel lehet díszíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése