a gasztronómia szerelmesétől a gasztronómiával kacérkodóknak
szerző minden jogot fenntart magának

2012. november 3., szombat

Rozsos napraforgós pogácsa

Hozzávalók:
30 dkg fehérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 tojás
5 dkg margarin
220 ml langyos tej
5 dkg élesztő
3 tk só
1 tk cukor
kömény

a hajtogatáshoz:
5 dkg olvasztott margarin
napraforgó mag

A hozzávalókból kb. 20 perc gyúrással nyújtható tésztát gyúrunk. (dagasztani kell, vagy kenyérsütő gépben gyúratni)

A tésztát kétfelé vesszük, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. A lehető legvékonyabbra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk napraforgóval, majd elkezdjük hajtogatni. Alulról középig, majd felülről rá. A kapott "csíkot" hosszúra fordítani, majd alulról középig, és felülről ráhajtani. A másik tésztával is így járjunk el. A kapott kocka formákat hűtőbe téve 20 percig kell pihentetni, majd újra vékonyra nyújtani és a hajtogatást+kenést+szórást megismételni. Ismét hűteni és ismét hajtogatni, ismét pihentetni.

Ezután a sütőt 50 fokra kell melegíteni, és a tésztákat 1,5 ujjnyi vékonyra nyújtva, bevagdosva, kiszaggatni pogácsa szaggatóval. Zsírpapírral bélelt tepsibe kell őket tenni, egymástól távolabbra, úgy, hogy kb. 2 tepsi fog kelleni.

50 fokon kelesztjük a pogácsákat a sütőben 30 percig, ezután 200 fokra kell kapcsolni a sütőt és kb. 20 perc alatt légkeverés mellett készre sülnek. Félidőben megfordítottam a tepsiket, azaz ami eddig alul volt, az ment felülre, ami felül, az ment alulra. Ha nincs légkeverés, akkor egyszerre csak 1 tepsit süssünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése