a gasztronómia szerelmesétől a gasztronómiával kacérkodóknak
szerző minden jogot fenntart magának

2012. október 30., kedd

Tibi kedvence - avagy eggburger


Az uram, a Tibi, imádja a tojást, ha lehet, minden nap, minden formában azt falná. Kitaláltam neki egy olyan reggelit, aminek soha nem tud ellenállni, sőt, ha hosszabb ideig nem kap, áhítozik rá. Mondom is az uramnak, te Tibi, ezt nem lehet mindennap enni, nem lehet csak úgy összedobni, meg kell adni a módját és az alkalmát.

Általában akkor készítem, amikor hamburgert sütök és sok zsemle megmarad. A zsemlék egyébként hűtőben tárolandók (kb. 1 hétig felbontás után), hogy ne penészedjenek. 

Hozzávalók:
1 hamburgerzsemle
1 tojás (vagy kettő)
1 fej gomba
1 szelet sajt
ketchup, barbecue szósz
egy -két karika hagyma
1 szelet sonka, vagy felvágott
és ha van kéznél némi paradicsomos vörösbab, az is jó bele nagyon

Vágjuk ketté a hamburger zsemlét, és az alját tegyük pirítós sütőbe, majd enyhén pirítsuk meg. Nyomjunk rá némi barbecue szószt, vagy ketchupot. Egy serpenyőt spricceljünk meg olajjal, süssük meg benne a sonkát, tegyük a zsemlére, süssük meg tükörnek a tojást. Fordítsuk is meg ügyesen, hogy a sárgája lehetőleg minél jobban megsüljön. Így is adódhat, hogy kifolyik, de nálunk ez nem probléma, mert így is szeretjük a tojást.  A sült tojást tegyük a sonkára, egy csipet sóval szórjuk meg, karikázzunk rá nyers hagymát, közben egy fej gombát vékonyan vágjunk fel, tegyük a serpenyőbe a tojás helyére, és hirtelen süssük meg, majd ezt is pakoljuk a tornyunkra. Ha van vörösbab, azt is tegyünk bele, majd végül sajttal, ketchuppal és természetesen a zsemle kalapjával zárjunk.

A tojást egyébként úgy szoktam beönteni a serpenyőbe, hogy lehetőleg minél kevésbé terüljön. Ha mégis terül, akkor a fehérjét kicsit meghajtogatom, hogy ne lógjon annyira majd ki a zsemléből. Mikor már egy ideje sül, akkor óvatosan alányúlok egy nagy lapátszerű fakanállal, és hopp, megfordítom. Van, hogy ilyenkor kifolyik a sárga, de ne törődj vele, meg fog sülni, max. még 1x megfordítod!

Gomba és bab nélkül is finom, de ha amúgy is van otthon a hűtőben, akkor miért ne? ;-)

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése