a gasztronómia szerelmesétől a gasztronómiával kacérkodóknak
szerző minden jogot fenntart magának

2010. február 23., kedd

Pizza otton, gyorsan


Sok felé látom, hogy veszik a pizzatésztát a boltban, aztán sütik belőle a magas, vastag tésztájú förmedvényeket. Zsuzsitól van egy olyan pizza receptem, ami halál könnyű, szinte hozzá se kell érni a tésztához, gyorsan megvan, és pont olyan finom vékony tésztája van, mint amit én szeretek. A gyerekek is imádják, és elmondhatjuk, hogy házi.

Kapd elő a robotgépet és tedd rá a spirál formájú keverő karokat. (ami nem habverő)

Ha egy nagy tepsi pizzát akarsz sütni, akkor az alábbi mennyiségeket használd. Ha nagy szürke teflon Ikeás kerek pizzaformád van, akkor a lenti mennyiségek kb. fele kell hozzá.

Tedd a kezed ügyébe a hozzávalókat:
2 db tepsi méretű sütőpapír

25 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő, vagy 3 deka friss élesztő
1 tk (teás kanál) só
1 tk méz v kristály cukor
2-3 csipet oregánó
125 ml víz
75 ml olíva olaj (vagy ha az nincs, akkor napraforgó olaj)

Ezeket zuttyantsd egy keverőtálba, és sitty-sutty a robotgép keverős karjával dolgozd tésztává. Meglepő, de seperc alatt összeáll. Noha a tészta élesztős, nem kell keleszteni.

Tedd ki a gombócot egy sütőpapírra, s borítsd le egy másik sütőpapírral. Addig nyújtsd a sodrófával, amíg akkora nem lesz, mint a tepsid. Tök vékony, de ne ijedj meg. A papírral együtt tedd bé a tepsibe, és a felső papírt szedd le róla (jó lesz máskor).

Melegítsd elő a sütőt 180/190 C-ra.

Kend meg a nyers tésztát ketchuppal, szórd meg oregánóval, tégy rá sonkát, vagy amit akarsz, told be a meleg sütőbe kb. 30 percre. Ezután vedd ki és szórd meg reszelt sajttal, majd tedd be még 10 percre.

2 megjegyzés:

  1. Szia Ancsi, komoly ez a recept, de nem fogom elárulni az olasz kollégáknak, mert fel lesznek háborodva ;) viszont a kép tök jól néz ki! csak így tovább!!!

    VálaszTörlés
  2. a pizza gyakorlatilag nem más, mint melegszendvics. ezt használták ki anno az olaszok, a sok maradékukkal. :)
    a magyarok meg kenyérlángost készítettek, az is hasonló, csak magyaros.

    VálaszTörlés