a gasztronómia szerelmesétől a gasztronómiával kacérkodóknak
szerző minden jogot fenntart magának

2010. február 23., kedd

Sushi házilag


Izgatta a fantáziámat a sushi. Nem csak azért, mert havonta ezreket adunk ki erre a fajta japán ételre, de kihívásnak éreztem, hogy végre én is készíthessek itthon. Felkutattam a hozzávalók legfőbb lelőhelyét (Ázsia Bt. Vámház krt. vásárcsarnok alagsorában van), s az alábbiak szerint jártam el:


Mi kell a sushihoz?

1 cs 10 db-os normál méretű ALGA LAP (sushi nori)

1 kis üveg pácolt sushi gyömbér (rózsaszín gyömbér - sushi gari)

1 cs japán rizs (több fajta van fél kiló is elég, de ha később is kell, akkor 1 kg-ost vegyél)

1 tubus wasabi torma

1 üveg sushi ecet

1 sushi tekerő bambusz (én Ikeás bambusz alátéttel csináltam)

1 csomag surimi (ejtsd szurimi) „rákrudacska” a hűtőpultból

1 csomag füstölt lazac (a bátrak készíthetik nyers lazacból, vajhalból, vörös tonhalból)

1 avokádó, meg amit még bele kívánsz tölteni

japán szójaszósz

Fentiekre érvényes, hogy mindegyikből bőven jó az olcsóbb, mert még így is elég szép nagy lesz a végösszeg, mire mindent összeszedsz. Igaz, hogy ezek a hozzávalók sokáig elállnak (felbontás után hűtőben) és máskor is készíthetsz belőle. A rizs mindenképp sushi rizs legyen, én még nem próbáltam olcsó B rizzsel, de nem is hiszem, hogy jó lenne...


HOGYAN KÉSZÜL?

Egy nagy algalaphoz 5 dkg nyers japán rizst kell számolni. Az algalapokat keresztben el kell vágni ollóval, óvatosan. Víz/nedvesség nem érheti!(a képen olyan makik vannak, amelyek egész lapból készültek, így nagyok lettek)

1 algalapból lesz 2 fél algalap = 12 db maki tekercs

3 algalapból lesz 6 fél algalap = 36 db maki tekercs (kb. 2 főnek elég)

4 algalapból lesz 8 fél algalap = 48 db maki tekercs (kb. 3 főnek elég)


SUSHI RIZS FŐZÉSE:

Rizst 3 léből átmosni, lecsöpögtetni. Kétszeres mennyiségű vízben főzni. Előbb felforralni, majd levenni kicsire a lángot lefedni. Néha felemelni a fedőt, keverni, nézni, hogy fő-e (nehogy leálljon a forrás!), nem itta-e meg a levét, nem égett-e oda. Semmi fűszer nem kell bele, kóstolgatni nem kell, mert riasztóan semmilyen az íze! 20 percig kell főzni, addigra issza meg levét, dagad meg, készül el. Gyorsan rá kell önteni a rizsöntetet (lásd alul), elkeverni, megkóstolni, és ha még kell, akkor rakni bele kis folyékony édesítőt, ha túl ecetes lett. Ezután a rizst szét kell teríteni egy tálon, hogy minél hamarabb kihűljön. Csak teljesen meghűlt rizzsel lehet dolgozni.

Közben, míg fő a rizs, el kell készíteni a rizs ízesítését egy tálkában. Kb. annyi evőkanál sushi ecet, mint ahány nagy algalap készül + hozzáadni ugyanannyi evőkanál kristálycukrot + hozzáadni fele annyi kávéskanál sót és az egészet a rizzsel elkeverni. Érdemes mikroban megmelegíteni, hogy a cukor feloldódjon.

A számok nyelvén: 4 nagy algalapból készítesz sushit (48 db maki lesz, egy hadseregnek elég! :D):

20 dkg sushi rizst kell főzni

4 evők. sushi ecet + 4 evők. kristálycukor + 2 kávéskanál sóból készül rá öntet


Ezután az algalapokat fényes felükkel lefelé (száraz kézzel) rá kell tenni a tekercselőre, s a 8 részre osztott rizs egy részét vizes kézzel ráteríteni keresztben (gyorsan) és széthúzgálni, hogy az alga minden részén egyenletesen legyen (széleken 1-1 cm-t hagyni), rátenni a halat/zöldséget keresztben egy csíkban, majd feltekerni száraz kézzel. Nedves késsel vágható 6 részbe az algatekercs.

HOGYAN FOGYASSZUK?
A sushit mindig hűtsük, de ne sokáig tároljuk, legjobb gyorsan elfogyasztani.
A fogyasztáshoz wasabi torma, szójaszósz és sushi gyömbér szükséges. Aki nem bírja az erőset, az óvatosan bánjon a wasabival.

Maki öntet: egy kis tálkába nyomjunk egy borsónyi mennyiségű wasabi tormát, majd öntsünk rá kis szójaszószt és pálcika segítségével keverjük el folyós állagúra.

A maki tekercseket pálcával vagy kézzel megfogjuk és a maki-öntetbe mártjuk, gyorsan bekapjuk.
Utána, hogy az ízeket "kiöblítsük" a szánkból, bekaphatunk egy kis darab pácolt gyömbért.




2 megjegyzés:

  1. Nyam-nyam, legközelebb, amikor ilyen csinálsz, ne felejts el meghívni, okés? Ja és a kevésbé bátrak próbálhatják sült pipivel vagy zöldségekkel is megtömni...

    VálaszTörlés
  2. ma is ilyet készítek,mert beszereztem füstölt vörös heringet (szerintem az az olcsójánosok lazaca :)), ami nagyon-nagyon finom.

    VálaszTörlés