a gasztronómia szerelmesétől a gasztronómiával kacérkodóknak
szerző minden jogot fenntart magának

2010. április 12., hétfő

Ancsi-féle olasz kenyér


Kifejlesztettem egy nagyon fincsi olasz kenyeret, amit általában alkalmakkor sütök itthon. A kenyérbe gyakorlatilag bármit be lehet tenni, amit az ember olaszosnak vél :), ez itt csak egy támpont.

Hozzávalók, melyeket a kenyérsütő gépbe kell tölteni:
50 dkg liszt
5 kis evőkanál kanál gríz
4 tápszeres kanál olívaolaj (ez kb. 4 teáskanál lehet)
5 dkg élesztő
2,5 tk só
1,5 tk cukor
250 ml víz
60 ml fehérbor (víz is jó helyette, ha megittad a bort :))

Összegyúrás után belekeverni a tésztába:
15-20 szem olívabogyó karikákra vágva
5-6 szárított paradicsom apróra vágva
2-3medvehagyma felaprítva(helyettesíthető 1-2 gerezd tört fokhagymával, v. granulátummal is)
2-3 bazsalikomlevél, kevés oregano
ha van otthon pesto, abból pár kávéskanállal lehet tenni a kenyérbe

A tésztát később kelesztjük a tepsiben.

Masszát két felé vágni,és mindkettőből rudat nyújtani,amit a
sütőpapírral bélelt tepsibe fektetés előtt jól meg kell csavarni,mint a
vizes ruhát. Ragad,úgyhogy lisztes kézzel kell szenvedni.
Tetejét lisztezett vízzel, vagy tejföllel, vagy tojással megkenni.

Tepsit max 50 fokos sütőbe tenni és 40 percet keleszteni a kenyereket.
Ha hamarabb pufira kel,akkor el lehet kezdeni sütni.
Alsó/felső sütésen 200 fokon kb. 25-30 percig sütni.

Ha lisztes vízzel kentük, akkor megsülés után ismét át lehet gyorsan vízzel kenni az egészet még forrón. Ettől fényesebb lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése