a gasztronómia szerelmesétől a gasztronómiával kacérkodóknak
szerző minden jogot fenntart magának

2010. november 2., kedd

Káposztás krumplis pogácsa Norbi UD1 lisztből



Tegnap káposztás rétest gyártottunk, s kimaradt egy jó marék dinsztelt káposztám. A korábbi pogácsa sikeremen fellelkesülve, kitaláltam, hogy Norbi lisztből készítek belőle pogácsát.
Igen ám, de az AboMillest már mostanában nem kaptam, így egy hófehér csomagolású új lisztet vettem, amin nincs külön feltüntetve, hogy milyen süteményhez alkalmas. Szóval féltem kicsit...de az új fajta (külföldön gyártott, fehér nejlon csomagolású) Norbi liszt is szuper.
Az eredmény fantasztikus lett, isteni jó, egészséges káposztás pogácsák sültek aranybarnára.

20 dkg Norbi lisztet kimértem, majd rászórtam
1 tasak szárított élesztőt
4 ek tejfölt
1 tojást
kb 5 dkg vaj helyett egy csapott evőkanálnyi sülthús-zsírt :)
1 nagy (előzőleg mikróban főtt és összetört) krumplit
1,5 tk sót
sok borsot

s elkezdtem összegyúrni. Közben kb. 3-4 marék teljes kiőrlésű lisztet tettem bele, hogy egy jól kezelhető tésztát kapjak. Ezután a tésztát 20 percig 50 fokon kelesztettem, majd kinyújtottam.
A vékony tésztára olajat spricceltem és rászórtam a púpos maréknyi dinsztelt (és ízesített) káposztát. Elkezdtem hajtogatni a tésztát. Mikor összehajtottam, újra kinyújtottam, majd megint enyhén megspricceltem olajjal, megint összehajtottam, megint kinyújtottam.

Ezután éles késsel bekockáztam a tetejét, pogácsákat szaggattam belőle, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam. Tetejüket tojással lekentem és megszórtam hol köménymaggal, hol szezámmal.

20 percig 50 C fokos sütőben kelesztettem, majd
30 percig 200 C fokos sütőben sütöttem. (közben nézegetni kell, hogy nehogy túlpiruljon)

Isteni fincsi pogácsa lett belőle, azt a kis zsírt leszámítva egészen egészséges. ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése