a gasztronómia szerelmesétől a gasztronómiával kacérkodóknak
szerző minden jogot fenntart magának

2010. október 29., péntek

Karamellás flan



Bevallom őszintén, először nem hittem ebben az édességben, féltem, hogy ez sosem készíthető el olyanra, mint a képeken, de aztán Sanyi haverom receptje alapján mégis belevágtam.

Mivel nem volt szufléformám (4 db kellett volna belőle), s capuccinos csészéim sem, amelyeket feláldozhatnék a flan oltárán, így egy picike lasagne-s tálban készítettem, s minden félelmem ellenére, teljesen "átsült", nem maradt nyers sehol.

Mondhatjuk, hogy a világ egyik legegyszerűbb édessége.

Hozzávalók 6 személyre:

15 dkg cukor (két részre osztva)
0,5 liter tej
3-4 tojás
1 vaníliás cukor

Elkészítés:

Először elkészítjük a karamellt. Egy kis lábosban felteszünk 7,5 dkg cukorral, fakanállal gyakran megkeverjük, mígnem karamellizálódik. Ekkor gyorsan a sütő edény aljára kell önteni és egyenletesen eloszlatni. Rögtön megszilárdul.

A krémhez felforraljuk a 0,5 liter tejet 7,5 dkg cukorral és egy vaníliás cukorral. 3 v.4 egész tojást (nagyságtól függően) felverünk. A felforralt tejből keveset bele teszünk a tojásokba, hogy azok melegedjenek (és nehogy kicsapódjanak a hirtelen melegtől), majd óvatosan a meleg tejhez keverjük az egész tojásos keveréket.

A karamell tetejére a tojásos krémet ráöntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kell gőzölni, mégpedig úgy, hogy a szuflé formákat, vagy esetemben a kis lasagne-s tálat egy nagy magas oldalú tepsibe állítottam, és a szuflés edény kb. 2/3-áig felengedtem a külső tepsit vízzel. Ez a víz majd süléskor felforr és gőzöli a flant.
Kb. 20-30 perc alatt készül el, de ha ilyen nagy tálban sütjük, akkor több is kell neki. A teteje szépen elkezd barnulni, "bőr" képződik rajta mikor már készen van.

Ellenőrzésként hegyes kést szúrunk az édességbe, akkor jó, ha nem ragad rá a krém. Ha meghűlt, akkor késsel körbe vágjuk és hirtelen mozdulattal egy nagy tálra borítjuk. Minden csupa karamell lesz, folyik itt, folyik ott, vigyázni kell.

Nagyon fincsi.

Karamella nélkül diétásan is készíthető, a tojásos tejbe 7,5 dkg cukornak megfelelő édesítőt kell tenni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése