a gasztronómia szerelmesétől a gasztronómiával kacérkodóknak
szerző minden jogot fenntart magának

2013. december 23., hétfő

Pozsonyi kifli mákkal, gesztenyével

Pozsonyi kifli

Töltelék:
20 dkg mák
20 dkg porcukor
1 dl víz
2-3 ek búzadara
mazsola

1 dl vizet és a cukrot fel kell forralni, majd ha felforrt, a mákot bele kell keverni (tűzről levéve), s legvégül 2-3 ek. búzadarával sűríteni. Teljesen ki kell hűteni a töltés előtt.

Töltelék2:
1 kocka gesztenyemassza, némi édesítővel és rum aromával feljavítva. Ez a tészta felébe elég, tehát ekkor a mákot felezni kell.

Tészta:
45 dkg fehérliszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
8 dkg zsír
0,75 dl tej
1 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
Ez a tészta puhább másnap.

Tészta variáns (Lajos Mari alapján)
50 dkg fehérliszt
10 dkg porcukor
25 dkg vaj/margarin
1,5 dl tejföl
1 tojás 
2 dkg élesztő
Ez a tészta kissé ropogósabb másnap.  

Bármelyik tésztát választhatjuk!
Az egészből kézzel gyors mozdulatokkal tésztát kell gyúrni, majd 1 napot pihentetni hűvös helyen.

Ezután hosszú rúdba gyúrni, és 24 db-ba vágni. A darabokból egyenként oválist kell nyújtani, tölteléket rátenni, lazán feltekerni, meghengergetni, patkót formálni belőle.

A kész kifliket tepsire kell tenni, s először tojássárgájával megkenni. Fél órát hideg helyen hűteni kell, majd tojásfehérjével lekenni és megint 20 percet pihentetni.  A kifliket meg kell szurkálni villával.

180 C fokon kell (alsó-felső sütés) sütni, kb. 20 percig.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése