Pozsonyi kifli
Töltelék:
20 dkg mák
20 dkg porcukor
1 dl víz
2-3 ek búzadara
mazsola
1 dl vizet és a cukrot fel kell forralni, majd ha felforrt,
a mákot bele kell keverni (tűzről levéve), s legvégül 2-3 ek. búzadarával
sűríteni. Teljesen ki kell hűteni a töltés előtt.
Töltelék2:
1 kocka gesztenyemassza, némi édesítővel és rum aromával
feljavítva. Ez a tészta felébe elég, tehát ekkor a mákot felezni kell.
Tészta:
45 dkg fehérliszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
8 dkg zsír
0,75 dl tej
1 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
Ez a tészta puhább másnap.
Tészta variáns (Lajos Mari alapján)
50 dkg fehérliszt
10 dkg porcukor
25 dkg vaj/margarin
1,5 dl tejföl
1 tojás
2 dkg élesztő
Az egészből kézzel gyors mozdulatokkal tésztát kell gyúrni,
majd 1 napot pihentetni hűvös helyen.
Ezután hosszú rúdba gyúrni, és 24 db-ba vágni. A darabokból
egyenként oválist kell nyújtani, tölteléket rátenni, lazán feltekerni,
meghengergetni, patkót formálni belőle.
A kész kifliket tepsire kell tenni, s először
tojássárgájával megkenni. Fél órát hideg helyen hűteni kell, majd tojásfehérjével
lekenni és megint 20 percet pihentetni. A kifliket meg kell szurkálni villával.
180 C fokon kell (alsó-felső sütés) sütni, kb. 20 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése