a gasztronómia szerelmesétől a gasztronómiával kacérkodóknak
szerző minden jogot fenntart magának

2012. szeptember 5., szerda

Halászlé, ahogy én készítem; avagy gyors halászlé

A halászlét már sok formában láttam elkészíteni, néhány fortélyt a szüleimtől tanultam, néhányat pedig én találtam ki utólag. Sokan sűrítménnyel dolgoznak, ez a legegyszerűbb, ám nem olcsó és ki tudja mi van a sűrítményben. Sokan maguk passzírozzák a halfarkakat, fejeket és a hagymát, s ebből készítenek alaplét. Az én alaplém ennél egyszerűbb, de bizonyára nem olyan finom, hiszen nincs benne passzírozott halhús.

Hozzávalók:
4 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tv paprika és egy megpucolt paradicsom, ha valaki szereti
4-5 szelet hal (ponty, harcsa, busa, bármelyik jó véleményem szerint)
2 db halfilé (ugyanúgy bármelyik halból jó, csak azért teszek bele filét is, hogy kedvezzek azoknak, akik nem szeretik a szálkákat vadászni)
A halfilét rögtön megmosom és kettőbe vágom, hogy ne legyen túl nagy. Ezután megmosom a szeleteket, majd pedig ha veszek halfejet, azt is elkészítem. Minden alkatrészt jól átnézek, hogy ne legyen rajta pikkely. A busán apróbbak vannak, és könnyen lejönnek, a pontyon, főleg a tükörpontyon pedig hatalmas nagy karikák. A boltban különösen a passzírozáshoz ajánlott haldarabokat nem tisztítják meg rendesen (fej, farok), így ezeket nagyon át kell nézni!

A halfej használatát kezdőknek nem ajánlom! Mindenesetre, ha valaki szeretne ilyet főzni a halászlevébe, akkor, ha pontyról van szó, nem csak a kopoltyúját kell kiszedni, hanem a mögötte elhelyezkedő "méregfogát" is. Ez egy sárgás lefelé fordított háromszög alakú porc, amit le kell pattintani a csontról. Állítólag megkeseríti az ételt. A halfejet tovább kell főzni mint a többi alkatrészt, így azt a legelején bele kell tenni az alaplébe. Fogyaszthatjuk "egészben is", de át is passzírozhatjuk szűrőn a húsát, amit igen könnyű lefejteni a nagyméretű szálkákról.

Ennyi halból kb. 4-5 liter levest lehet főzni, tehát vegyünk elő egy ilyen fazekat.

A zöldségek tisztítása után vegyünk elő egy choppert (darabológép), és a hagymákat addig daraboltassuk vele, mígnem pép lesz belőle. Ugyanígy járjunk el  fokhagymákkal és a paprikával is. Ha nincs choppered, azaz késes aprítód, akkor később botmixerre lesz szükséged. (kb. 30 perc főzés után botmixerrel kell pépesíteni a hagymát és paprikát)

A fazék aljába tegyünk minimális olajat, és a pépesre vágott hagymát, paprikát, paradicsomot tegyük rá, pirítsuk kicsit, majd szórjuk meg őrölt pirospaprikával, tegyünk rá némi piros aranyat, keverjük jól el, és engedjük fel némi vízzel. Ha halfejet is főzünk, ekkor tegyük bele. Úgy főzzük, hogy ellepje a víz a fejet! Fejjel 30 percig, fej nélkül 15 percig főzzük az egészet. Mindeközben sózzuk, borsozzuk, esetleg erős paprikát is tehetünk bele. Ha nincs chopperünk, akkor legalább 30 percig kell főzni az alaplét, és botmixerrel turmixolni. (viszont a fejet ki kell előtte venni!:))

Ezután kóstoljuk meg az alaplét, hogy kellően jó-e az íze! Ha éppen elég sós, akkor még tegyünk bele sót, mert nem lesz jó a hal, ha íztelen lében fő. (a hal felveszi a sót a vízből, így mindkettő íztelen lesz) Tegyük bele a szeleteket és a filét, pótoljuk a vizet, majd innentől kezdve 20 percig főzzük. Ne nagyon keverjük, mert összetörik! Apukámtól tanultam a trükköt, miszerint, ha 20 perc után a gőz fölé tesszük a tenyerünket és összecsukva összeragad a kezünk, kész a levesünk!

Felénk tészta nélkül, kenyérrel, vagy akár anélkül fogyasztják.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése