a gasztronómia szerelmesétől a gasztronómiával kacérkodóknak
szerző minden jogot fenntart magának

2012. szeptember 11., kedd

Házi keksz



Fixa ideám, hogy a gyereknek jobb a házi keksz, mint a bolti, pedig nyilván mindkettő a seggnövelésre találtatott ki, de a házinak és a boltinak is megvannak az előnyei. A bolti kekszek végtelen formában, ízben elérhetőek, és viszonylag nem drágák. A házi kekszek limitáltak, itthon nem mindenféle állag hozható létre, hiszen nem használunk állományjavítót és térfogatnövelőt, azaz, ha mégis, akkor az valamelyest természetesebb anyag. Viszont az itthoni összetevőit könnyűszerrel ellenőrizhetjük, cserélgethetjük, és próbálkozhatunk kissé egészségesebb, lassabban lebomló cukrot tartalmazó kekszek sütésével is.

Ma egy háztartási kekszhez hasonló sütit próbáltam összehozni, remélem, hogy valamikor majd megpuhul, mert jelen állapotában nehéz harapni. :) Mikor friss volt, omlott, de biztos a szódabikarbóna miatt, kissé megkeményedett. Fémdobozban várja a sorsát.

Az összetevőknél az volt számomra lényeges, hogy ez a keksz ne legyen túl zsíros és elálljon (ha akar).

Összetevők:
20 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg margarin/vaj
10 dkg cukor (na lehet, hogy ez sok! következőleg ki is cserélem másfajta cukorra, és kevesebbet teszek bele)
1 vaníliás cukor
kb. 1 dl joghurt
fél kávéskanál szódabikarbóna

A lisztekre rászórtam a szódabikarbónát, kissé megkevertem, majd rámértem az összes hozzávalót. A vajat persze kisebb kockákban tettem bele, hogy ne legyen nehéz meggyúrni. Mivel joghurt került bele, könnyebb vele dolgozni, mint más kekszekkel, így ripsz-ropsz összeáll a tésztánk. Ekkor kapcsoljuk be a villanysütőt 180 C fokra, vegyünk elő két tepsit + sütőpapírt. Nyújtsuk ki kb. a fele adag tésztát jó vékonyra. Gyakorlatilag olyan vékonyra kell nyújtani, amennyire csak lehet. Használhatunk egy kis lisztet alá és fölé is. Ezután szúrjuk meg pár helyen villával, majd derelyemetélővel vágjunk belőle kockákat. A maradék tésztából én már kisebb virágokat készítettem, hátha a gyerekeknél ez is számít majd, hogy milyen a formája. ;-)

Az első tepsinek kellett kb. 18-20 perc, de a második már 15 perc alatt simán megsült. Amíg az első sül, egy sütőpapírra kiszaggathatjuk a következő adagot. Azután ha kiszedtük a tepsiből a kész kekszet, akkor az asztal széléhez nyomva tepsinket, egyszerűen rántsuk bele az asztallapról a sütőpapírt, amit megraktunk nyers kekszekkel. Emelgetni nem lehet, de csúsztatni igen. Így igazán haladós a móka, és a sütőnk is kihasznált.

Legközelebb kipróbálom, hogy a fele liszt rozs legyen. Na meg veszek valami értelmesebb cukrot, ha más nem fruktózt, ami lassabban bomlik a szervezetben, nem okozva így farkaséhséget.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése