2011. július 14., csütörtök
Bableves sonkával
Mondhatnám azt is, hogy Jókai bableves, de nem tudom pontosan Jókai hogyan szerette ezt az igazi magyar levest; én viszont megosztom veletek, hogyan készül nálunk, hátha valaki kedvet kap és megfőzi.
Hozzávalók:
- 25 dkg salátabab
- 4-5 sárgarépa
- 1 zeller
- 1 fehér répa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 kisebb krumpli
- só, bors, friss petrezselyem, vagy zeller levél
+ egy darab sonka kockákra vágva
rántáshoz:
- olaj
- liszt
- 5-6 gerezd szét zúzott fokhagyma
- őrölt pirospaprika
csipetkéhez: 1 tojás + liszt
Előző este beáztattam kb. 25 dkg babot. Lehetőleg salátababot vegyük, hogy minél nagyobbak és finomabbak legyenek a szemek.
Az egyik legnagyobb fazekamat készítem elő.
A fazékban feltettem főzni a babot, és az első forralóvizét leöntöttem róla. Másodjára már 1 fej megtisztított hagymával és a húsvétról maradt és lefagyasztott kisebb darab sonkával együtt tettem fel főzni, amelyet előzőleg kockákra vágtam. Sóztam, borsoztam, és magára hagytam. 60 percet állítottam be a konyhai vekkeren.
Eközben megtisztítottam a zöldségeket. Rögtön a fehérrépával és zellerrel kezdtem, apró karikára vágtam őket és mindjárt a fazékba kerültek.
A többi zöldséget tisztítás után szintén felvágtam, és mikor letelt a 60 perc, a leveshez adtam. Megkóstoltam és utána fűszereztem kicsit.
Újabb 1 órahosszát főztem fedő alatt.
Közben a fokhagymát áttörtem, olajban megpirítottam, rádobtam kb. 1 ek lisztet, azt is megpirítottam, rádobtam egy ek pirospaprikát, s ekkorra már csomós is lett. :) Ettől nem kell félni, fel kell engedni pici hideg vízzel, és habverővel csomómentesre keverni. Ekkortól a rántás ott várhatja a sorsát, nem kell kapkodni, csak felhasználás előtt kell még kettőt a habverővel keverni rajta. A csomósodás egyébként elkerülhető, hogyha jó sok olajat használ az ember, de én ennek nem vagyok híve.
Közben csipetkét készítettem, amit akár ki is lehet hagyni a levesből, ha túl sűrű. 1 tojást feltörtem és annyi liszttel gyúrtam össze, amennyitől kemény tészta vált belőle. Kissé besóztam, majd mikor a zöldségek majdnem megfőttek (mert a bab eddigre már kész is volt), szóval olyan 120 perc környékén, belecsipedtem a levesbe.
Amikor az összes zöldség, csipetke, sonka, bab, egyszóval minden megfőtt, akkor öntöttem bele a rántást, amivel a levest gyorsan kevergetni is kell, majd pár percig forralni, amíg kissé besűrűsödik.
Ha petrezselyem zöldet használunk, akkor azt elég a csipetkével együtt apróra vágva a leveshez adni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése