a gasztronómia szerelmesétől a gasztronómiával kacérkodóknak
szerző minden jogot fenntart magának

2010. március 22., hétfő

Gulyásleves


Ezt a receptet kérésre teszem közzé, hadd okuljon belőle, ki magyaros ételt szeretne készíteni.

A gulyáslevest én marhapörköltként szoktam elkezdeni főzni, megadom az idejét, csak akkor főzök marhát, ha van rá legalább 3 órahosszám.

Egy nagyobb fazék leveshez szükséges hozzávalók:
40-50 dkg marha gulyáshús (most nyakából készítettem) kockákra vágva
2 fej vöröshagyma
pár karika paprika+1 kis paradicsom (ha van kéznél)
2 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
3-4 sárgarépa
1 fehérrépa
fél zellergumó
zellerzöld/petrezselyemzöld
1-2 kis krumpli, vagy 1 nagy
só, bors, őröltkömény, esetleg babérlevél

csipetkéhez: 1 tojás + amennyi lisztet felvesz


Legelőször is apróra vágom a hagymát és a pár karika zöldpaprikával és paradicsommal kevés olajon megdinsztelem, majd pirospaprikát teszek rá, elkeverem, rádobom a husit és felöntöm vízzel, hogy ellepje. Ekkor elkezdem fedő alatt főzni az egészet 1-2 teáskanál sóval, borssal, őrölt köménnyel, kb. 2 órahosszáig. (lehet, hogy kuktában gyorsabban megfőne)

Amíg a husi fő, addig megtisztítom a zöldségeket és karikára vágom őket. 2 óra főzés után beleteszem a zöldséget is, és felöntöm jó sok vízzel, hogy levesszerű legyen az állaga. 10-15 perc múlva, mikor felforrt újra, akkor megkóstolom, hogy kell-e újra sózni.

A zöldségekkel legalább még egy óráig főzöm, s közben elkészítem a csipetkét. Egy tojást felütök egy tálba, kissé felverem, kevés sóval meghintem és öntök rá némi lisztet. Villával kezdem eldolgozni, mert nem bírom, ha ragacsos a kezem. Addig öntöm bele a lisztet, mígnem majdnem tésztaformája van. Ekkor elkezdem kézzel gyúrni, még kevés liszttel. Akkor jó a tészta, ha nem ragacsos belül sem. Ha kész, akkor kis darabokra kell csipkedni, ha mégis kicsit ragacsos belül a tészta ahogy csipkedjük, akkor lisztbe kell mártogatni a ragacsos felületet mindig, s a lecsípett tésztát is kissé lisztezni, hogy ne ragadjanak össze.

Ha már vagy 3 órája főtt a leves, akkor meg kell kóstolni a húst és a zöldséget. Ha mindkettő kellően megfőtt, akkor mehet bele a csipetke. Újra forrástól számított kb. 10 perc alatt fő meg rendesen, de kóstolgatni kell. (úgy finom, ha kissé kemény)

1 megjegyzés:

  1. Ancsika, ezt ugy szoktak a nagyokosok, hogy a felontes elott belekeverik a felvagott krumplit, hogy az is kicsit piruljon, majd bele a viz es a zoldsegek. a keprol is lattam, hogy nem igy csinaltad, mert akkor a krumplinak nem lenne ilyen eles sarka. Izre biztos finom, johet a csomag!

    VálaszTörlés