a gasztronómia szerelmesétől a gasztronómiával kacérkodóknak
szerző minden jogot fenntart magának

2010. március 22., hétfő

Kínai zöldséges csirke


Évek során kitapasztaltam egy receptet, amin lehet, hogy egy kínai hülyére röhögné magát, nekünk azonban ízlik.

Hozzávalók:
1 Csirkemell
Szójaszósz
Halszósz
Étkezési keményítő , v burgonya keményítő, vagy ha nincs, akkor liszt
Olíva olaj


Wok zöldségek:
2 hagyma 4-be vágva,vagy póréhagyma karikákra vágva
2-3 gerezd fokhagyma karikázva
kb. 1/4 káposzta kockákra vágva (hogy majd leveleire eshessen szét)
répa vékony csíkra vágva
1 ananász konzerv, vagy mangószósz (jelen képen szereplő ételben ez van/vagy egyszerűen egy-két evőkanál édes lekvár, vagy szójatej (akkor teljesen más lesz az íze)
kevés citromlé
só, bors, koriander, kevéske gyömbér, vagy egyszerűen kínai fűszerkeverék
+ 1 bambuszrügy konzerv (Ázsia Bt.) is mehet bele, ha van kéznél, illetve csírák
most pár csík kaliforniai paprikát is tettem bele, de túl sok nem célszerű,mert ellecsósítja az ételt


A csirkemellet kisebb csíkokra/darabokra fel kell vágni.

Marinád:
Egy tálban kikeverni: olíva olaj, sok szójaszósz (lehetőleg sótlan!), kevés halszósz, 1-2 teáskanál cukor, só, bors, koriander, gyömbér (ezt ki lehet hagyni) és annyi étkezési keményítő, amennyitől olyan csúnya „valamire emlékeztető” külseje lesz a marinádnak. Krémes, kissé hígabb állagúnak kell lennie. Ebbe a marinádba bele kell keverni az összes csirkét, lehetőleg 1 napra. Már egész kevés marinád is beteríti a csirkét, de közben lehet pótolni a szójaszószt, ha kevés lenne és nem lepné el a húst.

Wokot felforrósítani egy kevés olíva olajjal és el kell kezdeni a nyers zöldségeket párolni. Ekkor még nem szabad rátenni a konzerveket! Közben többször öntözni szójaszósszal, s borsozni. Mikor már elég jó roppanósra megsült, akkor lehet sózni, ha kell és kiszedni egy tálba. Így felszabadul a forró wok a hússütéshez.

Az üres forró, kissé olajos wokba a marinírozott csirkét beönteni egy az egyben a dobozból, amiben állt a páclében. Én nem szoktam úsztatni az olajban pácolás közben, csak éppen, hogy bebarnítja a húst az a „krém”(de nem áll rajta centinyi zsír), így nem mosom le róla a pácot, hanem azzal a mennyiségű olajjal sütöm a forró wokban, folyamatos kevergetés mellett. Ha kell, pótolható az olíva olaj és a szójaszósz. Mikor kész (nem szabad kiszárítani a mellet, érdemes elvágni egyet, hogy kész-e, mert ez nagyon porhanyós lesz!), akkor az ananászt rá lehet önteni levestül, még kicsit forralni, hogy összesűrűsödjön. Ekkor kell a leszűrt bambuszrügyet is rátenni, ha van. Ha nem akarjuk édesre, akkor a gyümölcsöket ki kell hagyni a receptből. Ha nincs ananász, de van otthon mangószósz :), akkor azzal kell bolondítani+1-2 evőkanál vízzel. Ezután rá szoktam önteni az összes előzőleg roppanósra sütött zöldséget és összeforgatom, ha kell, még meghintem kínai fűszerkeverékkel.
Rizzsel, metélt tésztával, üvegtésztával lehet tálalni.

Itt látható, ahogy a zöldségek pirulnak a wokban:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése