2010. március 22., hétfő
Kínai zöldséges csirke
Évek során kitapasztaltam egy receptet, amin lehet, hogy egy kínai hülyére röhögné magát, nekünk azonban ízlik.
Hozzávalók:
1 Csirkemell
Szójaszósz
Halszósz
Étkezési keményítő , v burgonya keményítő, vagy ha nincs, akkor liszt
Olíva olaj
Wok zöldségek:
2 hagyma 4-be vágva,vagy póréhagyma karikákra vágva
2-3 gerezd fokhagyma karikázva
kb. 1/4 káposzta kockákra vágva (hogy majd leveleire eshessen szét)
répa vékony csíkra vágva
1 ananász konzerv, vagy mangószósz (jelen képen szereplő ételben ez van/vagy egyszerűen egy-két evőkanál édes lekvár, vagy szójatej (akkor teljesen más lesz az íze)
kevés citromlé
só, bors, koriander, kevéske gyömbér, vagy egyszerűen kínai fűszerkeverék
+ 1 bambuszrügy konzerv (Ázsia Bt.) is mehet bele, ha van kéznél, illetve csírák
most pár csík kaliforniai paprikát is tettem bele, de túl sok nem célszerű,mert ellecsósítja az ételt
A csirkemellet kisebb csíkokra/darabokra fel kell vágni.
Marinád:
Egy tálban kikeverni: olíva olaj, sok szójaszósz (lehetőleg sótlan!), kevés halszósz, 1-2 teáskanál cukor, só, bors, koriander, gyömbér (ezt ki lehet hagyni) és annyi étkezési keményítő, amennyitől olyan csúnya „valamire emlékeztető” külseje lesz a marinádnak. Krémes, kissé hígabb állagúnak kell lennie. Ebbe a marinádba bele kell keverni az összes csirkét, lehetőleg 1 napra. Már egész kevés marinád is beteríti a csirkét, de közben lehet pótolni a szójaszószt, ha kevés lenne és nem lepné el a húst.
Wokot felforrósítani egy kevés olíva olajjal és el kell kezdeni a nyers zöldségeket párolni. Ekkor még nem szabad rátenni a konzerveket! Közben többször öntözni szójaszósszal, s borsozni. Mikor már elég jó roppanósra megsült, akkor lehet sózni, ha kell és kiszedni egy tálba. Így felszabadul a forró wok a hússütéshez.
Az üres forró, kissé olajos wokba a marinírozott csirkét beönteni egy az egyben a dobozból, amiben állt a páclében. Én nem szoktam úsztatni az olajban pácolás közben, csak éppen, hogy bebarnítja a húst az a „krém”(de nem áll rajta centinyi zsír), így nem mosom le róla a pácot, hanem azzal a mennyiségű olajjal sütöm a forró wokban, folyamatos kevergetés mellett. Ha kell, pótolható az olíva olaj és a szójaszósz. Mikor kész (nem szabad kiszárítani a mellet, érdemes elvágni egyet, hogy kész-e, mert ez nagyon porhanyós lesz!), akkor az ananászt rá lehet önteni levestül, még kicsit forralni, hogy összesűrűsödjön. Ekkor kell a leszűrt bambuszrügyet is rátenni, ha van. Ha nem akarjuk édesre, akkor a gyümölcsöket ki kell hagyni a receptből. Ha nincs ananász, de van otthon mangószósz :), akkor azzal kell bolondítani+1-2 evőkanál vízzel. Ezután rá szoktam önteni az összes előzőleg roppanósra sütött zöldséget és összeforgatom, ha kell, még meghintem kínai fűszerkeverékkel.
Rizzsel, metélt tésztával, üvegtésztával lehet tálalni.
Itt látható, ahogy a zöldségek pirulnak a wokban:
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése