Ha épp fogyózol, vagy neked is úgy telik az életed, hogy "mindig" fogyózol, vagy esetleg kampányszerűen rákezdesz, akkor jól jön egy nagyobb fazék leves, amit esténként eszel, amikor már kaparod a falat az éhségtől. A leveske jól telít, isteni az íze, ha jól fűszerezed, és lefekvésig ki is tart a gyomrodban.
Most éppen karfiollevest készítettem, és nem tejszínnel, hanem tejföllel, mert abból kevesebbet is fel tudok használni, mint egy doboznyit, de ennek a levesnek számtalan változatát ettem már és szeretem is.
Hozzávalók:
1 pici fej karfiol
1 kicsi krumpli
1 fej vöröshagyma
2 ek tejföl
1 ek liszt
pirospaprika, só, bors, fokhagyma granulátum
kevés olaj
Kevés olajon egy fej apróra vágott hagymát megpirítunk, majd kevéske szögedi paprikával "pirosítjuk". Én még ilyenkor rádobálom a karfiolt és a krumplit és igyekszem összeforgatni a hagymával, de nem biztos, hogy sikerül, úgyhogy nyugodtan előtte is fel lehet engedni megfelelő mennyiségű vízzel. A vízbe aztán tegyünk fűszereket és hagyjuk magára cirka 25-30 percre a leveskénket.
Kóstolással ellenőrizhetjük, hogy a karfiol puha-e már. Ekkor szedjük ki a felét a karfiolnak és a krumplinak, majd botmixerrel mixeljük össze a fazékban lévő maradékot. Ezután 2 ek tejföl, 1 ek liszt és kevés hideg víz segítségével készítsünk habarást (vagyis ezeket alaposan keverjük ki), amivel aztán sűrítsük be levesünket. Ha ez megtörtént, mehetnek vissza a karfiolok meg a krumplik, rottyatnsuk össze az egészet, nézzük meg, hogy nem hiányzik-e még só, és ha nem, akkor zárjuk el a tüzet. Szedjük tányérba, és friss petrezselyemmel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése